Общият брой карантинирани след Консултативния съвет по национална сигурност е 28

...
Общият брой карантинирани след Консултативния съвет по национална сигурност е 28
Коментари Харесай

28 карантинирани след Консултативния съвет по национална сигурност

Общият брой карантинирани след Консултативния съвет по национална сигурност е 28 души. Това съобщи в ефира на основният държавен здравен контрольор доц. Ангел Кунчев.  

Припомняме, че след края на съвещанието ръководителят на Народното събрание Никола Минчев даде положителен тест за COVID-19, което принуди част от присъствалите на КСНС да се самоизолират. Това направиха премиерът Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова, президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов, министрите на финансите Асен Василев, на вътрешните работи Бойко Рашков и на защитата Стефан Янев. 

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин разгласи във Facebook, че няма да се карантинира, тъй като е преболедувал Covid-19 по-малко от 3 месеца преди контакта със инфектиран. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи пред Нова телевизия, че не вижда съображение за каантиниране на участниците в съвещанието, но ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде заставен да я съблюдава. По-късно денем здравните управляващи понижиха наложителната карантина в страната - за инфектираните с ковид лица - от 14 на 10 дни, а за контактните лица за 7 вместо за 10 дни. 

" КСНС не е кой знае какъв брой огромно събитие, само че продължи дълго и се организира в относително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави изследването ", посочи Кунчев.

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина: " Всичко зависи от това в кой миг ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи единствено в случай че сме контактни лица на инфектиран, само че не и в случай че ние самите сме заболели ". 

Кунчев дефинира като " тотално погрешни " върденията, че имунизациите не работят. " Те обаче не са толкоз ефикасни против разновидността " Омикрон ". При него двудозова имунизация ни защищава с до 50%, а в случай че имаме трета бустерна доза отбраната нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция към момента ", добави той.

По думите му въздействието на " Омикрон " пораства стремглаво и в случай че карантинираме всички контактни, ще пристигна миг, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са аргументите да пораства броят на хората, които влизат в болница, въпреки че са имунизирани - ниският % на имунизация в България, дребният % сложени бустерни дози и това, че " Омикрон " съумява да заобиколи имунитета, основан от двудозовата имунизация.

" Изобретението на България да вкара съществуването на антитела като съображение за издаване на зелен документ е неверно. Безумно от здравна позиция е и издаването на здравния документ незабавно след първа игла ", безапелационен е основният държавен здравен контрольор. 

" Ще предложим опита на Германия – хора със документ за имунизация, които действително не са ваксинирани, само че желаят да го създадат, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказването за служителя, издал подправения документ ", сподели още Ангел Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР